четверг, 11 апреля 2013 г.

2 неделя

Спочатку я вирішив знайти інформацію по першому питанню: музика у давнині.
Це дуже цікава тема.
На цю тему я зробив повідомлення.

Археологічні розкопки красномовно свідчать: музика - ровесниця людства. Скрізь, де жили первісні люди, знаходять і залишки перших музичних інструментів.
Крім того, і сьогодні на нашій планеті є народи, що живуть первісно-общинного ладу. Їх культуру вивчають. Кам'яні плити - Літофони (кам'яні плити), свистки, різноманітні брязкальця і калатала, морські раковини - труби, музичний лук зі струною - тятивою, флейти з рогів і кісток різних тварин - це все інструменти наших древніх предків.
Мабуть, музика спочатку з'явилася, як звуконаслідування птахам і тваринам, підмога під час полювання, бою. Передбачається, що перші пісні склалися дуже рано: це були колискові, урочисті вітання, оплакування померлих. Музика була складовою частиною гри, засобом лікування хворих, частиною всіх побутових обрядів і релігійних ритуалів.
Ще один цікавий факт: більшість мов Африки та Азії відносяться до тоновим або тональним. А це означає, що від висоти вимовленого звуку залежить значення слова. Величезне значення завжди мав і ритм. Музика існувала разом зі словами, танцями, пантомімою. Саме ритм з'єднував танець з музикою.

Таким чином, жодна з найдавніших цивілізацій не обійшлася без свого музичного мистецтва. І Древній Єгипет, і Індія, і Юдея, і Китай мали цілком професійних музикантів і свою теорію музики. А античні філософи додавали до музики ще й математику.


Я дізнався, що про те, що  музика доставляє не тільки естетичну насолоду, а й впливає на психологію, фізіологію, інтелект людини, помітили вже в давнину. Прості спостереження вчених того часу, філософів приводили до безперечних висновків про вплив мелодій на особистість і здоров'я, активно використовувалися, однак наукового розвитку не отримували.
Так, піфагорійці займалися математикою під музику, помітивши підвищення результативності навчання при прослуховуванні певних мелодій. Платон - послідовник Піфагора - у праці «Закони» розглядав вплив на людину музичних ладів і навіть пропонував вилучити міксолідійський, високий лідійський і схожі з прослуховування, тому вони особливо «жалібні» і шкідливі навіть жінкам, позбавляючи їх розсудливості. Авіценна відносив музику до нелікарським способам зцілення, уподібнюючи її в деякому розумінні дієтам, сміху або запахам. А вПарфянском царстві III в. до н. е.. навіть побудували музично-медичний центр для лікування душевно страждаючих людей.

У XIX в. вчений Догель описав конкретні ефекти впливу музикою, зазначивши зміни кров'яного тиску, частоти скорочень серцевого м'яза, глибини і ритму дихання. До тих же висновків з констатацією позитивного ефекту прийшов видатний психоневролог Бехтерєв. Причому спостереження стосувалося не тільки людини, але і тварин. Академік Б. Петровський, знаменитий російський хірург, супроводжував особливо складні операції мелодіями, помітивши гармонізуючий вплив музики на роботу організму. І таких фактів можна навести безліч.
Науково встановлено, що звуки дзвону протягом декількох секунд вбивають палички тифу і віруси грипу. Дослідження цього явища були проведені шведським музично-терапевтичним товариством, існуючим з 1969 р.


Комментариев нет:

Отправить комментарий