четверг, 11 апреля 2013 г.

3 неделя

Мій наступний день почався з пошуку інформації про вплив класичної музики на емоційний стан людини.

В процесі роботи я дізнався про10 самих приємних звуков для вуха людини.
Ці дані я оформив у вигляді презентації  "Звуки життя"
Наступним кроком моєї роботи було повідомлення на тему "Класична музика", в якому я відобразив цілющу силу дії класичної музики  на різні сфери життя людини.



Немає на світі людини, якій би не подобалося слухати музику, питання лише в репертуарі. Одним подобається класична музика, іншим – мелодійна, третім – ритмічна, танцювальна. Те, що музика здатна впливати на наш настрій, напевно, помічали багато, але чи знаєте ви, що вона має і цілющими властивостями? Обширними знаннями в цій галузі мали цілителі Греції і
Стародавнього Єгипту. Вони вважали, що вилікувати можна будь-який орган, головне знати яку музику «прописати» хворому. Про її лікувальні властивості знають і жителі Півночі. Не дарма шамани, для посилення дії цілющих зілля, використовують у лікуванні наспіви змов під звуки бубна.
Так, навіть , в Біблії описується, як цар Ізраїлю Саул, одержимий злим духом, покликав Давида й попросив зіграти на арфі. «Давид узяв арфу, грав, і краще ставало Саулу».
 Особливого й начення надавали лікувальній дії звуків народи Сходу. Вони століттями вивчали закони залежності людської краси і природи. Вони створили багато природних систем поліпшення здоров'я, в тому числі звукотерапії, що складаються з простих, але дієвих рецептів.

Одним із перших, хто науково пояснив лікувальний ефект музики, був Піфагор, який стверджував, що музика підкоряється вищому закону (математиці). І внаслідок цього відновлює в організмі людини гармонію. Піфагору якось навіть удалося за допомогою музики заспокоїти розлюченого чоловіка, який намагався в нападі ревнощів спалити будинок, і ніхто з рідних
не міг його зупинити.
А давньогрецький лікар Гіппократ лікував музикою безсоння та епілепсію.

Перші дослідження в області позитивного впливу музики на організм людини провів лікар Джеймс Корнінг. Його потрясли результати – виявляється, класична музика здатна лікувати психічні захворювання. (З цією метою, в лікарні, навіть були проведені спеціальні концерти.)

Лікування за допомогою музики практикувалося з давніх пір; великий арабський лікар Ібн Сіна писав про цей метод: “До числа заспокійливих впливів відносяться приємний, ніжний спів у повільному ритмі, який не хвилює слухача, або рівномірні переливи напівголосно, тому й
присипляє дзюрчання води чи шелест листя “.

А Суворов говорив: “Хороший і повний хор музикантів підносить дух солдатів, розширює крок; це веде до перемоги, а перемога – до слави”. Але те, що стало відомо древнім досвідченим, емпіричним шляхом, сучасні медики можуть науково обґрунтувати. Таким чином, валізку лікаря, повну пігулок і ампул, іноді може замінити диск або флеш-диска , що містить улюблені музичні композиції.

Стверджується, що музика здатна, наприклад, впливати на рецептори шкіри, активізувати функції нервової системи, зменшувати больовий поріг, регулювати виділення гормонів, що знижує стрес, впливати на серцевий ритм і пульс, підвищувати і знижувати кров'яний тиск, знижувати м'язову напругу і покращувати координацію рухів.

 Інтегративна дисципліна, що вивчає цілющий вплив музики на здоров'я людини, а також сама практика отримала назву музикотерапії.
Музикотерапія (музична терапія) — контрольоване використання музики в лікуванні, реабілітації, освіті та вихованні дітей і дорослих, що страждають від соматичних і психічних захворювань. Термін «музикотерапія» має греко-латинське походження і в перекладі означає «зцілення музикою».

 Музику можна також використовують для зміцнення і збереження рівноваги аури. Григоріанський хорал впливає очищуюче на негативні енергії в аурі і в зовнішньому оточенні.

 В Англії, Франції, Німеччині, Голландії протягом XX століття було створено центри музичної
терапії, завданням яких стало лікування спеціально підібраними мелодіями різноманітних хвороб, починаючи від неврозів і депресії і закінчуючи шлунково-кишковими і серцево-судинними захворюваннями.
Крім того, було доведено, що музика стимулює розумові здібності. Це засвідчив експеримент з групою трьохлітніх малюків. Протягом восьми місяців групу дітей навчали співам під акомпанемент фортепіано. Результати були приголомшливими! Діти почали складати пазли і геометричні фігурки, швидше ніж їхні однолітки, а також розв`язували прості арифметичні
задачки.

Підвищення розумових здібностей у дітей засвідчив також інший експеримент з музикою Моцарта. До того ж, було виявлено, що музика зальцбурзького генія частіше за все змінює силу звука від голосного до тихого і навпаки – з ритмічністю, яка дорівнює 30 сек., що відповідає
основному малюнку наших мозкових хвиль. Виявилось, що музика Моцарта синхронізує праву півкулю нашого головного мозку, яка відповідає за логічне мислення, з лівою напівкулею, яка завідує емоціями. Отже, було встановлено, що музика Моцарта є найблищою до природніх біоритмів людини, так би мовити до „музики нашої душі”. Звичайно, не всяка музика
здатна лікувати.

Для того щоб знати як її правильно застосовувати, потрібні знання доктора медичних наук, професора, Михайла Лазарєва, який використовує для лікування заїкання – музику Моцарта.

Втілюючи наші ідеї та емоції в звукових образах, чарівні мелодії повністю підпорядкували собі людину - з самого юного віку, від колискових пісень матері, і до кінця життя. Музика
здатна врятувати в найвідчайдушніші моменти життя, коли ми відчуваємо себе в безвиході, але точно так само вона може і підштовхнути до неправильного, а іноді й фатального рішення.

Музика така різна, але як співається у відомій пісні, гармонія є тільки в ній.
Окремі приклади:
«Музика – цілющий засіб, який працює на рівні дива.» (Ейнштейн)

  •  Газета «Факти» від 28 квітня 2006 р, розповідаючи про досвід Козятинського реабілітаційного центру для важко хворих дітей (ДЦП синдром Дауна, генетичні захворювання), повідомляє, що «12 - річна Аня, яка страждає на ДЦП, завдяки заняттям музикою навчилася ходити, танцювати і стала переможцем чотирьох міжнародних естрадних конкурсів»;
  • Французький актор Жерар Депардьє позбувся заїкання за 3 місяці, щодня слухаючи за порадою лікаря музику Моцарта.
  •  Бразильські вчені провели експеримент, в якому взяли участь 60 пацієнтів, що страждали різними порушеннями зору. Половина учасників готувалися до дослідження зору під музику Моцарта. Інші чекали початку тестування в повній тиші. Пацієнти, що чекали початку тесту під музику Моцарта, краще фокусували зір і впоралися із завданням значно швидше, ніж ті, хто готувався до тестування в тиші.
  • Моцарт-чудотворець. Численні дослідження науковців та психологів усього світу доводять, що музика австрійського композитора Вольфганга Амадея Моцарта робить на мозок людини неймовірно сильну стимулюючу дію. Люди набагато результативніше проходять IQ-тести після прослуховування саме цієї музики. Всього лише 10-хвилинне прослуховування мелодій Моцарта підвищує рівень IQ на 8-10 одиниць. Подібний ефект виникає у всіх людей без винятку. 
  • Проведено тисячі експериментів на рослинах, тваринах і людях, які доводять вплив звуку на живий організм. Мімоза і петунія від мажорних мелодій ростуть набагато швидше і розцвітають на два тижні раніше від встановленого терміну. Під впливом класичної музики корови дають більше молока. У собак-пінчерів кров'яний тиск залежно від мелодії може змінюватись на 70 мм ртутного стовпчика.
  • В Японії провели експеримент, у якому взяли участь 120 матерів-годувальниць. Одна половина з них слухала класичну музику, решта - популярну. В першій групі кількість молока у жінок збільшилася на 20%, у другій групі - зменшилась наполовину. 
  • В ХIХ столітті в монастирі Бріттані монахи спеціально виконували музику для своїх корів. При цьому вони помітили, що після прослуховування серенади Моцарта тварини давали молока в 2 рази більше. До цього ж відкриття вже в ХХ столітті прийшли і німецькі фермери.
  •  Цікава ситуація виникла в Африці, де слони стали їсти плоди, які містять алкоголь, після чого ставали неймовірно агресивними по відношенню до людей. Місцеві жителі вийшли з положення за допомогою кмітливості: навколо свого поселення вони розташували стереоколонки і стали регулярно відтворювати рок-концерт. Більше слони їх не турбували.

У ХХ столітті музикотерапія стала завойовувати простори Америки і Європи. Її чудові властивості заспокоювати, розслаблювати, використовували для посилення дії лікарських препаратів. Сучасні вчені з’ясували, що певні звуки, в 90% випадків з 100, здатні вилікувати такі
захворювання як, серцево-судинні, гіпертонію, депресію, нервові розлади. Цифра внушающая, багато лікарських препаратів не здатні показати такий результат зцілення. Слухаючи звуки природи, ми одержуємо величезний заряд енергії, відчуваємо підйом духовних і фізичних сил, збільшується творчий потенціал. Навіть нетривале прослуховування звуків природи здатне
відвернути людину від важких думок і повсякденних переживань.

Таємниця чарівного впливу

Яким чином музика здатна зцілювати? Лікарі психотерапевти вважають, що лікування проходить на підсвідомому рівні. Музикотерапію поділяють на пасивну та активну. При першій пацієнтові пропонують прослухати різні музичні композиції, які відповідають стану його психічного здоров’я та етапу лікування. При другій людина сама бере участь у виконанні музики: грає на музичних інструментах, співає, відбиває такт ногою або плескає в долоні.
Музика є тим, ключем, який допомагає відновити загублений баланс і створити гармонію між душею і тілом. Існують «мелодії-цілителі» для певного психологічного стану або навіть захворювання. Краще пізнати себе допоможуть твори Бетховена, Бородіна, Шопена. Симфонії Чайковського «лікують душу» і допомагають позбутися від неприємних, важких спогадів.
Візьміть під контроль свої негативні емоції – послухайте твори Шостаковича.
Вийти з депресивного стану, підняти настрій і оптимістично поглянути на світ допоможуть музичні праці Бізе, Моцарта, Штрауса.

 Інша теорія, висловлювана щодо лікувальних властивостей музики, зводиться до певного
ритму.

Важливе значення при прослуховуванні музики має ваша власна інтуїція. Якщо мелодія, яка в інших викликає поліпшення настрою, у вас віднімає сили, то ліпше не слухати її, а знайти собі мелодію, з якою можна було б іти по життю. У природі вібрує все, в тому числі і людський організм. У разі захворювання того або іншого органу, змінюється його вібрація, а правильно
підібрана музика, здатна налагодити його роботу і як наслідок, вилікувати недугу. Наочний приклад – наше серце. Тому для «здорового звучання» хворого органу, прописують регулярно слухати ту музику, яка звучатиме з ним в унісон.

Лікувальний інструмент

Вважається, що вплив звукових вібрацій певного інструменту, здатне впливати і зцілювати конкретний орган. Ось рекомендації фахівців, які можна взяти собі на замітку:

Піаніно – допомагає роботі щитовидної залози;

 Духовий орган – додає ясність розуму;

 Барабан – нормалізує ритм серця і роботу кровоносної системи;

Флейта – розширює, очищає і відновлює роботу легенів;

 Скрипка – відновлює душевний спокій, спонукає до співчуття і
самопожертви;

 Віолончель – впливає на нирки;

 Арфа – робить позитивний вплив на роботу серця;

Саксофон – стимулює сексуальні бажання;

 Акордеон (баян) – покращує роботу всіх органів черевної порожнини;

Цимбали – очищають і нормалізують роботу печінки.

Оркестр, у якому так багато різних музичних інструментів, за допомогою класичної музики, здатний чудесним чином впливати на весь організм в цілому.

 Воістину універсальним засобом, вважаються твори Моцарта. Дослідження позитивного впливу його музики в різних областях, просто вражають. У лікувальних цілях її слухають для якнайшвидшого одужання від застуди, головного болю, зняття нервової напруги, поліпшення настрою.
Приділіть всього кілька хвилин на день, щоб поправити своє здоров’я і зрозуміти, наскільки був би нудний світ без музики.

Комментариев нет:

Отправить комментарий